İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Dr. Özkan Pulat Kurban Bayramı Öncesi Genel Sağlık Önlemlerine Dikkat Çekti
03 Haziran 2025

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte  İl Sağlık Müdürümüz  Uzm. Dr. Özkan PULAT, vatandaşların hem zoonotik hastalıklara karşı hem de bayram süresince değişen beslenme alışkanlıklarının olası etkilerine karşı daha bilinçli ve tedbirli davranmaları gerektiğini vurguladı.

Bayramların, aile bireylerini bir araya getiren, paylaşma ve dayanışma kültürünü pekiştiren özel günler olduğunu belirten İl Sağlık Müdürümüz “Kurban Bayramı'nda geleneksel sofralar daha zengin hale gelirken, kırmızı et tüketiminde artış yaşanmaktadır. Bu nedenle dengeli ve kontrollü beslenmenin önemi daha da artmaktadır. Özellikle kalp-damar hastalığı, diyabet ve hipertansiyon gibi kronik sağlık sorunları olan vatandaşlarımız yağ oranı düşük etleri tercih etmeli, et tüketiminde aşırıya kaçmamalıdır. Bu hem kalp sağlığı hem de sindirim sistemi açısından önemlidir” dedi.

Dr. Pulat “Yeni kesilen kurban etlerinin hemen tüketilmemesi gerektiğini ifade ederken, “Etlerin bir süre buzdolabında dinlendirildikten sonra, haşlama veya ızgara yöntemleriyle pişirilerek tüketilmesi sağlıklı bir tercih olacaktır. Kızartma yönteminden ise kaçınılmalıdır. Ayrıca etin sebzelerle birlikte hazırlanması, beslenme çeşitliliğine katkı sağlar” açıklamasında bulundu.

Kurban etlerinin küçük porsiyonlar halinde hazırlanarak derin dondurucuda muhafaza edilmesi gerektiğini, etlerin buzdolabında çözdürülmesi, çözülen etin yeniden dondurulmaması ve kısa sürede pişirilmesi gerektiğini ifade eden İl Sağlık Müdürümüz, sakatat tüketiminin bayramda arttığına dikkat çekerek, kolesterol ve kalp-damar hastalığı riski taşıyan bireylerin bu tür gıdalardan uzak durması gerektiğini belirtti. Sindirim sisteminin düzenli çalışması için lif açısından zengin sebze ve meyvelerin tüketiminin artırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Etin C vitamini içeriği bakımından zayıf olduğunu hatırlatan Pulat “Bu nedenle, et yemeklerinin yanında salata ve meyve gibi C vitamini içeriği yüksek gıdaların tüketilmesi önemlidir. Aynı zamanda bayram sabahı dengeli bir kahvaltı yapmak, gün içerisindeki besin tüketimini olumlu etkiler” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlara yürüyüş yapmaları yönünde de tavsiyede bulunurken “Bayram boyunca sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek olmak ve alınan kaloriyi dengelemek adına günde en az 30 dakika yürüyüş yapılması ve fiziksel aktivitenin sürdürülmesi sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. Son olarak vatandaşlarımızın bu mübarek bayramı hem sağlıklı hem de huzur içinde geçirmeleri için beslenme alışkanlıklarında ölçülü olmaları, hijyen kurallarına uymaları ve fiziksel hareketliliği ihmal etmemeleri önemlidir.

Tüm vatandaşlarımızın sevdikleriyle bir arada sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir bayram geçirmelerini temenni ederim.” dedi.