"1-31 Mart Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı” Kapsamında Farkındalık Etkinliği Gerçekleştirildi
17 Mart 2025

Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Kanser Birimi çalışanları tarafından , “1-31 Mart Ulusal Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı” kapsamında vatandaşlarımızda konuya yönelik bilinç ve farkındalık oluşturmak amacıyla pazaryerinde bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirildi. Çalışmalar kapsamında vatandaşlara kanserde erken teşhisinin önemini vurgulayan broşürler dağıtıldı.

 

Farkındalık etkinliği kapsamında sağlık çalışanlarımız  broşür dağıtımının yanı sıra, vatandaşlarla birebir görüşmeler yaparak kanserin önlenmesi, risk faktörleri ve erken teşhisin hayat kurtarıcı etkisi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Kanser taramalarının düzenli olarak yaptırılmasının önemine dikkat çeken çalışanlarımız, vatandaşlarımızı kanser taramalarını yaptırmak üzere Aile Sağlığı Merkezleri ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri'ne (KETEM) davet etti.

 

 

Kolorektal Kanser Tanısı

Diğer bazı kanserlerde olduğu gibi kolorektal kanserler de genellikle iyice büyüyene kadar belirti vermezler. Bu sebeple amaç, daha belirti vermezken tümörü ortaya koymak olmalıdır. Belirtiler gelişmeden önce bir kişinin kanser için taranması, poliplerin ve kanserin erken tanınmasında yardımcı olur. Poliplerin erkenden tanınıp çıkartılması kolorektal kanser gelişimini önleyebilir. Erken tanı konulduğunda kolorektal kanserin tedavisi de daha etkin olabilmektedir. Bu nedenle, genel olarak 50 yaş üstü kişilerde taramaya başlanmalı, kolorektal kanser için artmış riski olan kişilerde ise tarama programına daha erken yaşlarda başlanmalıdır.

Taramalar kapsamında 50-70 yaş arasındaki bireylere iki yılda bir kez dışkıda kan tetkiki, 10 yılda bir ise kolonoskopi (özel bir aletle kalın bağırsağın incelenmesi) yapılmalıdır.

 

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR!