Aile Hekimliği Yönetmeliği Üzerine Yeni Dönem
23 Aralık 2024

Sağlık hizmetlerinin temel taşlarından biri olan aile hekimliği, toplum sağlığını koruma sürecinde kritik bir rol üstlenmektedir. Yeni yayımlanan Aile Hekimliği Yönetmeliği, bu hizmetin daha etkili, kapsamlı ve erişilebilir bir hale gelmesi için önemli düzenlemeler içermektedir. İlimizde görev yapan aile hekimlerimiz yeni yönetmeliği ve yönetmelik değişikliklerinin sonuçlarını değerlendirdi.

Kırtepe Aile Sağlığı Merkezinde görevli Dr. Musa SOYVURAL Sağlık Bakanlığının yeni “Aile Hekimliği Yönetmeliği” ve yönetmelik değişikliklerinin sonuçlarına ilişkin; “Yeni yürürlüğe giren Aile Hekimliği Yönetmeliği, birinci basamak sağlık hizmetlerinde önemli gelişmeleri beraberinde getirmiştir. Kasım ayından itibaren, gerek Bakanlığımız gerekse Müdürlüğümüz, yeni yönetmelikle ilgili tanıtımları bizlere yapmış ve gerekli bilgilendirmeleri sağlamıştır.

Aile hekimliği sistemi, bireylerin hastalık sürecinden önce takibini sağlayarak toplum sağlığına büyük katkı sunmaktadır. Yeni düzenlemelerle birlikte, sağlığın korunması, hastalıkların erken teşhis edilmesi, tedavi süreçlerinin hızlanması ve iyileşmenin kolaylaşması hedeflenmektedir. Özellikle kanser taramaları ve kronik hastalıkların düzenli takibi, aile hekimliği sisteminin etkinliğini önemli ölçüde artırmaktadır. Örneğin, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların kontrolü, ileride oluşabilecek ciddi komplikasyonların önüne geçilmesini sağlamaktadır. Bu noktada aile hekimlerine büyük sorumluluk düşmektedir.

Ayrıca, akılcı ilaç kullanımı ile gereksiz ilaç tüketiminin önlenmesi, antibiyotik direnci gibi sağlık sorunlarının oluşmasını engellemektedir. Aile hekimleri olarak, toplum sağlığını koruyarak daha sağlıklı bir gelecek inşa etmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yeni  yönetmelikle bu geleceği inşa etmek bizler için çok daha mümkün.” dedi.

Amasra 2 No’lu Aile Hekimliğinde görev yapan Dr. Çiğdem Genç’ te yürürlüğe giren Aile Hekimliği Yönetmeliği ve yönetmeliğin sağlık sistemimize kattığı olumlu gelişmelerle ilgili olarak;  “Bakanlığımızca yayımlanan,  kronik hastalık takibini önceleyen ve akılcı ilaç uygulamalarının artırılmasını hedefleyen yönetmelik, sürecin başından itibaren bizlere tanıtıldı. Bu düzenlemeyle birlikte hekim başına düşen hasta sayısının azaltılması böylece hastalara ayırdığımız sürenin artması ve koruyucu sağlık hizmetlerinin daha verimli hale gelmesi hedefleniyor.

Yönetmelikle birlikte koruyucu sağlık hizmetlerinin daha etkin bir hale geldiğini düşünüyorum. Düzenli hasta takiplerimiz sayesinde kronik rahatsızlıkların erken dönemde tespit edilmesi ve tedavi süreçlerinin daha kolay yönetilmesi mümkün olacaktır.

Bir diğer önemli adım ise akılcı ilaç kullanımı konusundaki düzenlemeler. Gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilerek, antibiyotik direncinin gelişmesi gibi büyük sağlık sorunlarının önlenmesi amaçlanıyor. Bu yönetmelik,  çalışma koşullarımızda iyileşmeler sağlarken, özlük haklarımız açısından da olumlu gelişmeler sunuyor. Yapılan bu yeniliklerin, aile hekimliği sistemini daha etkin bir hale geldiğini düşünüyorum” dedi.