Toplum Sağlığı Merkezi çalışanlarımız köylerde ve halkımızın yoğun olarak bulunduğu yerlerde vatandaşlarımızı sıcak havaların olumsuz etkilerine karşı uyarmak ve bu etkileri en aza indirmek amacıyla çeşitli faaliyetler yürütüyor. Mevsim başından itibaren, sıcak havaların olumsuz etkileri, risk grupları ve korunma yollarına ilişkin vatandaşlarımız bilgilendiriliyor.
Bartın Merkez İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı, Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Şerife Ceren Önder Kutlu, sıcak havaların sağlık üzerindeki olası etkilerinden bahsetti. Uzman Doktor Önder Kutlu:
“Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve nem oranındaki artış içinde bulunduğumuz yaz aylarında çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirebilmektedir. Sıcak havalarda özellikle kronik hastalıkları bulunanlar, 65 yaş ve üzerindeki kişiler, dört yaşından küçük çocuklar, bakıma muhtaç olanlar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular, sürekli ilaç (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) kullanan kişiler gerekli tedbirleri almalıdır.
Bununla birlikte sıcak havalarda; yüksek ateş, kuru cilt ya da ciltte döküntü, baş dönmesi, bilinç kaybı, baş ağrısı, bulantı, halsizlik ve şuur kaybı gibi belirtiler gözlemlenebilir. Ayrıca aşırı terleme ve yeterli sıvı alınmaması durumunda vücutta su ve elektrolit dengesi bozulabilir. Bu da halsizlik, baş dönmesi ve kas kramplarına neden olabilir. Kalp ve solunum hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları olan bireylerin bu hastalıklarının şiddetlenmesine yol açabilir.” dedi.
Peki Nasıl Korunabiliriz?
Uzman Doktor Şerife Ceren Önder Kutlu, ayrıca sıcak havaların bu zararlı etkilerinden korunmaları için vatandaşlarımıza bazı tavsiyelerde bulundu.
“Bol Sıvı Tüketin
Sıvı alımınızı kısıtlayan herhangi bir sağlık probleminiz yoksa, günde en az 2-2.5 litre su tüketmeye çalışın. Bu yüzden su içmek için susamayı beklemeyin. Alkol, kafein ve aşırı şekerli içecekler vücuttan atılan su miktarını arttırdığı için fazlaca tüketmekten kaçının.
Güneşten Korunun
Güneş ışınlarına en yoğun maruz kalınan 10:00-16:00 saatleri arasında dışarı çıkmaktan kaçının. Eğer dışarı çıkılması gerekiyorsa şapka, güneş gözlüğü ve yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanın.
Hafif ve Renkli Giysiler Giyin
Açık renkli, bol ve pamuklu kıyafetler giyerek vücudunuzun nefes almasını sağlayın.
Serin Yerlerde Bulunun
Uzun süre çok sıcak ortamlarda bulunmaktan kaçının. Mümkünse gölgeli ve serin ortamlarda vakit geçirin. Özellikle geceleri pencereleri açarak serin havayı içeri alın.
Dengeli Beslenin
Yaz aylarında hafif, su oranı yüksek gıdalar tüketmek vücudunuzu serin tutmaya yardımcı olur. Bol miktarda iyi yıkanmış sebze ve meyve tüketilerek yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmalıdır. Yağlı besinler ve kızartmalar yerine haşlama veya ızgara şeklinde pişirilen yemekler tercih edilmelidir.
Aşırı Fiziksel Aktiviteyi Sınırlandırın
Aşırı efor gerektiren fiziksel aktivitelerden günün sıcak saatlerinde kaçının. Eğer spor yapıyorsanız, bunu sabahın erken saatlerinde veya akşam serinliğinde yapmaya özen gösterin.
Kronik hastalar, yaşlılar ve bebekler, daha hassas olduklarından, sıcak havalarda onlara ekstra dikkat gösterilmeli, bol bol su içmeleri sağlanmalı ve serin ortamlarda bulundurulmalıdırlar. Ayrıca düzenli kontrollerini aksatmamalı, ilaçlarını doktorlarının önerdiği şekilde kullanmalıdırlar. Özellikle sıcak havanın çok daha yoğun hissedilmesi nedeniyle üstte bahsedilen hassas grupların ve hayvanların park halindeki araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır.”
Unutulmamalıdır ki, zamanında alınan önlemler ciddi sağlık sorunlarını önleyebilir. Bu nedenle, sıcak havalarda vücudun ihtiyaçlarını karşılamak ve bireysel önlemler almak sağlığın korunmasında önemli rol oynar.