Sevgi, saygı ve paylaşma duygularının ön plana çıktığı, milli ve manevi değerlerimizin pekiştiği Ramazan Bayramına kavuştuk. Bayramlar dargınlıkların, kırgınlıkların giderildiği, birlik ve beraberlik duygularımızın güçlendiği, ülkemizin her yanında birlikte kutladığımız çok özel ve anlamlı günlerdir. Bu nedenle, bayram günlerinin milletimizin her bir ferdi için, sağlık, huzur ve coşkuyla yaşanan, sevgi ve mutluluğun paylaşılıp çoğaltıldığı günler olabilmesi, hepimizin en büyük temennisi ve hedefidir. Bu hedefe ulaşabilmek için tüm sağlık çalışanları büyük bir özveri ve gayretle çalışmaktadır. Görev bilinciyle hizmetin sürekliliğini sağlayan sağlık personelimize bayram dolayısıyla bir kez daha şükranlarımı ifade etmek istiyorum.
Halkımızın bayram tatilinde ve Ramazan Bayramı'nda sağlık hizmeti alırken problem yaşamaması için gerekli tedbirler teşkilatımızca alınarak uygulamaya konulmuştur.
Vatandaşlarımızın sağlığına gereken özeni göstermesi önemlidir. 'Oruç bitti' deyip mideye yüklenmenin sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara neden olacağı unutulmamalıdır.
Ramazan boyunca önerilen sahur yemekleri ramazan sonrası gece yemeği seklinde sürdürülmemeli, bir şeyler yenecekse; gece öğününde meyve, yoğurt gibi besinlerin tüketimi tercih edilmelidir. Ramazan bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır.
Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, rahatsızlıklara yol açacaktır. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Vatandaşların bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri gerekmektedir.
Mevsimsel olarak havaların sıcak olması dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir. Sıcak havalarda vücuttan sıvı miktarı azalacağı göz önüne alındığında sıvı tüketiminin önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir.
Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemekte, azalan metabolizma hızının artmasına imkan sağlamaktadır. Bu nedenle, “yaşam stili aktiviteleri” olarak adlandırılan yürüyüş, bahçe işi ile uğraşma, araba yıkama, bisiklete binme, merdiven kullanma vb. gibi aktivitelerle aktif bir yaşama başlamaya karar verilerek düzenli aktivite yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.
Bütün bu sağlık tedbirleri ile halkımızın sağlıklı mutlu bir bayram geçirmesini dileyerek, sağlık çalışanlarımızın ve aziz milletimizin Ramazan Bayramı’nı tebrik ederim.
Dr.Dursun KOÇ
Bartın İl Sağlık Müdürü