Ülkemizde hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinin tanıtımı ve farkındalığı arttırabilmek amacıyla 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde başta deprem olmak üzere sel, toprak kayması, çığ düşmesi gibi doğal afetler yaşanmaktadır. Doğal afetlerin yanı sıra endüstriyel kazalar ve kitlesel olaylar ile acil hastalık ve yaralanma hallerinde hızlı ve etkin müdahale ile ölümlerin önlenmesi ve sakatlıkların azaltılması öncelikli hedeflerimizdendir.
Sağlık hizmetleri sunumunda ayrı bir öneme sahip acil sağlık hizmetleri kaliteyi artırmak için farklı ulaşım araçlarını bünyesinde toplamıştır. Teknolojik alt yapısı, acil sağlık istasyonları ve profesyonel sağlık ekibi ile her geçen gün gelişme kaydedilmektedir.
Yaygın istasyon ağı ve profesyonel ekiplerle vakalara; kentlerde 10, kırsalda 30 dakikada ulaşma oranlarını yüzde 95 yakalanmıştır. Her türlü coğrafi ve iklim şartlarında hastalara ulaşabilmek amacıyla o şartlara uygun ambulanslar temin edilmiştir.
Ülkemizi, dünyaya örnek gösterilen bir düzeye ulaştıran hava ambulans hizmetleri ile uzak mesafeler kısalmış, organ nakli ve hızlı müdahale ile can kayıpları ve sakatlıkların önlenmesinde büyük aşama kaydedilmiştir.
Acil sağlık sisteminin güçlendirilmesi amacıyla 112 acil sağlık hizmetleri ülke geneline tüm kırsal bölgeleri kapsayacak şekilde yaygınlaştırılmıştır. Acil sağlık hizmetleri, vatandaşlarımıza herhangi bir acil hastalık veya yaralanma halinde, günün 24 saati ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
İlimizde 11 adet A tipi 2 adet C tipi olmak üzere 13 Acil Sağlık Hizmetleri 112 istasyonu, 28 adet ambulans ve toplam 158 personelimizle halkımıza kesintisiz hizmet verilmektedir.
Acil durumlarda ve afetlerde olay yerine hızlı ulaşım, yaygınlık, dağılım ve organizasyon, bütün bunları yaparken aksamayan bir koordinasyon şarttır. Bu koordinasyonu sağlayan İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki İl Ambulans Servisi Başhekimliğine bağlı çalışan birim Komuta Kontrol Merkezidir.
Üzülerek ifade etmeliyiz ki Türkiye'de 112 Acil Sağlık hizmetler hattı aramalarının büyük kısmı gereksiz, asılsız ve yanlış ihbarlardan oluşmaktadır. Sağlık Bakanlığımız tarafından sağlık hizmetlerinin ulaşabilirliğinin ve kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında acil sağlık hizmetlerinin sunumunda ‘112 Acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi’ konularında toplumsal farkındalığın artırılması amacı ile ‘YAŞAMA YOL VER’ kampanyası yürütülmektedir.
Sağlık Müdürlüğümüz tarafından eğitimler, konferanslar ve tanıtım projeleri ile toplumun her kesimine Acil Sağlık Hizmetleri hakkında bilgi sunulmaktadır. Bu çerçevede Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birimimizce "Yaşama Yol Ver” kampanyası çerçevesinde tüm okullarımızda 112 hattının gereksiz aranmaması ve olası bir acil durumunda neler yapılacağı, 112 aramalarında nasıl konuşulacağı hususları anlatılmaktadır. Acil sağlık hizmetlerini daha kaliteli, zamanında ve hızlı bir şekilde sunabilmek için vatandaşlarımızın 112'yi gereksiz yere meşgul etmemeleri ve ambulanslarımıza yani YAŞAMA yol vermeleri konularında duyarlı olması gerekir.
1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası kapsamında Bartın Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda 112 görev şehidi ATT Hacer Şancı ve elim bir kaza sonucu hayatını kaybeden ATT Pınar Çınar Keskin’i anma programı 06.12 2018 Perşembe günü yapıldı.
İl Sağlık Müdürümüz Dr. Dursun KOÇ 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri haftası münasebetiyle düzenlenen törende; “ Tüm iklim koşullarında, doğal afetlerde, yer ve zaman mevhumu olmadan; ülkemizin ve milletimizin yanında ve hizmetinde olan, olay yerine ve hastalarımıza hızlı müdahale ile can kayıpları ve sakatlıkların önlenmesi için gece- gündüz demeden özveriyle görevlerini yapan değerli Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarımızın, insanımıza vermiş oldukları bu kutsal hizmet her türlü takdirin üzerindedir. Çalışanlarımızın bu özel haftalarını kutlar kazasız, belasız, sağlıklı ve huzurlu görevler dilerim” dedi.
Bartın İl Sağlık Müdürlüğü