11 Ekim Dünya Görme Günü;
11 Ekim 2018

Dünya Görme Günü, tüm dünyanın dikkatini körlük ve görme azlığı üzerine çekmek üzere her yıl Ekim ayının ikinci haftası Perşembe günü olarak belirlenmiştir.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı tarafından; ülkemizde çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması ve gerekli tedavilerinin sağlanabilmesi amacıyla çeşitli tarama programları yürütülmektedir. Ulusal Görme Taraması Programı; Yenidoğan Göz Tarama Programı 0-3 ay bebeklerde ve çocukluk çağı tarama programı 36-48 ay (3-4 yaş arası) çocuklarda yürütülmekte iken bu yıl ilk olarak Okul çağı çocuklarda sık görülen görme kusurlarına yönelik (6-7 yaş) tarama programı da Ulusal Görme Tarama Programına dahil edilmiştir.

Müdürlüğümüz tarafından her bebeğin/çocuğun taranması, tarama sonuçlarına göre bebeklerin/çocukların göz hastalıkları uzmanlarına yönlendirilmelerinin takibi ve programın izleme ve değerlendirilmesi ile sürdürülebilirliğinin sağlanması için ilde bu programın uygulayıcıları olacak olan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına yönelik eğitimler düzenlenmektedir.

Program kapsamında; ilimiz aile hekimliği birimlerinde görev yapan aile sağlığı elemanlarına yönelik Görme Taraması Eğitimi gerçekleştirilmiştir. Göz Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Uğur SAÇU ve Halk Sağlığı Hizmetleri Birim Sorumlusu Uzm. Dr. Gülser DOĞAN’ın eğitimci olarak katıldıkları eğitime 63 aile sağlığı elemanı katılmıştır. İlimizdeki her çocuğun kendi aile hekimleri tarafından taramadan geçirilmesi hedeflenmektedir.

Yenidoğan, okul öncesi ve okul çağı yaş grubu çocuklarda sık görülen görme kusurlarına yönelik Ulusal Görme Tarama Programının amacı; görmenin normal gelişimini engelleyecek risk etmenlerini saptamak ve görme yetersizliği olan çocukları erken dönemde tespit ederek tedavilerine başlamaktır.

Göz sağlığının korunması konusunda verilebilecek tavsiyeler;

Görme yeteneğini güçlendiren A vitamini içeren besinler havuç, yumurta ve yeşil sebzelerin bol miktarda tüketilmeli, göz hijyenine özen gösterilmeli ve kitap okurken göz ile kitap arasında en az 30 santimetre mesafe olmasına dikkat edilmelidir. Çok az ya da çok fazla ışıkta okuma yazma yapılmamalıdır. Başkalarına ait numaralı gözlükler kullanılmamalı, yaz aylarında gözleri yansıyan güneş ışığından korumak için güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Başkalarına ait makyaj malzemeleri ve havlu gibi göze temas eden malzemeler bulaşma riskinden dolayı kullanılmamalıdır. Göz ve görme sağlığını korumak için televizyon ve bilgisayar ekranına uzun süre yakından bakılmamalı, uzun süre bilgisayar kullanımlarında gözlerin sık sık dinlendirilmesi gerektiği çok uzun saatler oynanan bilgisayar oyunlarının gözde alerji ve kuruluk yapabileceği, uzağı görme kusuru oluşmasını tetikleyebileceği unutulmamalıdır. Çocuklarda gözde herhangi bir kayma ve görme bozukluğu şüphesi varsa en kısa sürede göz kontrolü yaptırılmalıdır. İlerleyen yaşla birlikte göz ve görme sağlığında herhangi bir problem yaşanmaması için hayat boyu düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırılmasını tavsiye ediyoruz.

      Erken tanı ile teşhis edilen göz hastalıklarında tedavi şansı daha yüksektir.

                                                                                                                                                                                                                                                                         Dr. Dursun KOÇ

                                                                                                                              Bartın İl Sağlık Müdürü 
 
            

  • IMG-20181005-WA0014.jpg
  • IMG-20181005-WA0005.jpg
  • IMG-20181005-WA0008.jpg
  • IMG-20181003-WA0014.jpg