Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası Etkinlikleri
11 Ocak 2023

Ülkemizde her yıl ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan hafta “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” olarak değerlendirilmektedir. Bu yıl 01-07 Ocak 2023 tarihleri arasında kutlanan 76. Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası kapsamında Müdürlüğümüz tarafından, vatandaşların Verem (Tüberküloz) hakkında bilinç ve farkındalık düzeylerini arttırmaya yönelik çeşitli etkinlikler düzenledi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Alpaslan EROL; “Veremin (Tüberküloz) hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, toplumu veremden korumanın en etkili yolunun verem hastalığının erken teşhis ve tedavisi olduğunu ifade ederek,  ailelerin çocuklarına Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yer alan ve çocukluk çağı aşılarından biri olan  BCG (Verem ) aşısını yaptırmaları gerektiğini” sözlerine ekledi.

İlimizde haftayla ilgili gerçekleştirilen ve hafta boyu devam eden etkinlikler çerçevesinde ilk olarak İl Sağlık Müdürlüğünde Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası Açılış Toplantısı düzenlendi. Sağlık Müdürlüğü idari yöneticileri ile ilimizdeki çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda; Tüberküloz Bartın İl Koordinatörü Dr. İsmet Kavaklı tarafından ilimizin 2022 yılındaki tüberküloz verileri ile hasta yönetimi, tanı, tedavi ve koruma ile ilgili 2023 yılında yapılması gerekenler konusunda sunum gerçekleştirildi. Haftayla ilgili yapılan diğer etkinliklerde;  05.01.2023 tarihinde Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Tüsa Denim tekstil fabrikasında çalışan işçilere yönelik, konuyla ilgili sunum ve eğitim gerçekleştirilerek çalışanların soruları cevaplandırıldı.

06.01 2023 tarihinde Kemal Sabriye Ocakçı İlkokulu ve Fatih Sultan Mehmet Lisesinde, öğrencilere yönelik verem hastalığı, bulaş ve korunma yolları ile ilgili sunum ve eğitim gerçekleştirildi. Ayrıca Sağlıklı Hayat Merkezi Bulaşıcı Hastalıklar Birimi ve KETEM Birimi tarafından, birimlere başvuran vatandaşlarımıza verem hastalığı hakkında broşür dağıtımı yapılarak bilgilendirmelerde bulunuldu.

İlçelerimizde sürdürülen etkinlikler kapsamında, Ulus Şehit Piyade Er Hasan Hüseyin Oğuz İlçe Devlet Hastanesinde, hastaneye başvuran hasta ve hasta yakınlarına verem hastalığı ve hastalıktan korunma yolları hakkında video sunumu gerçekleştirilerek bilgilendirmelerde bulunuldu.

İl Sağlık Müdürlüğü Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası etkinlikleri, önümüzdeki hafta içinde de merkez ve ilçelerimizde, halka yönelik bilgilendirme eğitimleri ile devam edecektir.